Állatvédelmi tevékenységünk magától adódott, hiszen a lovak szeretete egyben a többi állat szeretetét is magával vonzza. Tevékenységünk kicsit eltér a megszokott állatvédelemtől, hiszen nem ez a fő profilunk. Mi inkább arra törekszünk, hogy közvetve a tagjainkat rászoktatjuk a felelősségteljes állattartásra, ezért egy állatsimogatót alakítottunk ki, ahol nemcsak pulikutyák és komondorok, hanem egyéb őshonos állatok is vannak. A tagokon kívül rendszeres látogatóink az óvodák és iskolák. A gyerekeknek elmondjuk, hogy az állatokat nem elég szeretni, hanem kiszolgáltatott helyzetükben állandó törődést, gondoskodást igényelnek. Bevonjuk őket az etetésbe, gondozásba is, így közvetlenül érzékelik, hogy egy kis odafigyeléssel mennyi örömet lehet szerezni az állatoknak. Egy ember jelleme, erkölcsi fejlettsége abból is lemérhető, hogy hogyan bánik az állattal, ezért szervezünk nyílt napokat is az állatsimogatóban. Ilyenkor mi is rengeteg tapasztalatot szerzünk. Vannak iskolás osztályok, akik érdeklődve néznek körül és segítőkészek, de vannak olyanok is, akik csak ijesztgetik az állatokat, büdösnek tartják őket, maximum lefényképezik. Azt tapasztaljuk, hogy ez azon múlik, hogy a pedagógus miként motiválja őket. Egy-egy hangadó letörésével aztán helyre áll a rend. Segítenek ebben a lovasklub tagjai és pártolói. Természetesen a tudatos nevelés mellett, ha nem keressük, de mindig akad állatmentő feladatunk is. A következőkben leírunk néhány ilyen mentést, képekkel illusztrálva.


Disznókat fogtak be vasárnap reggel a kaposvári Deseda tónál levő Disznó-öbölben.

Kifutót, karámot, ólat az állategészségügy által előírtak alapján építettünk nekik.

Sok mindent megéltem már, de most először kezdtem feladni. Gazdám is belefáradt a velem folytatott küzdelembe és otthagyott...

Három hét telt el azóta, hogy ideiglenes gazdámhoz kerültem, miután kihúztak a több órás mocsári fogságból.

Lassan 2 hónapja vagyok új helyemen, amit egészen megszoktam.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetés, két évre felfüggesztve (mert büntetlen előéletű volt) a költségek megtérítése (közel fél millió), és a ló elkobzása.

Igaznak látta a mesét a Somogy Megyei Bíróság is, nemcsak a ló

Azóta már két fiókája kelt ki az állatsimogatónkban

Kaposvár Béke utca 2010. február 7., vasárnap, 13 óra 16 perc.

Egymás tetemét és ürülékét eszik.