Állatsimogató és Szoborpark

Állatsimogatónk úgy alakult ki, hogy 2002-ben hozzánk került egy őz, amit elütött az autó. Az istállóban neveltük fel kecsketejen. Mivel nagy volt az érdeklődés az egyéb állatok iránt, úgy gondoltuk, hogy berendezünk egy őshonos állatokkal teli parkot.

 Vásároltunk 5 magyar szürke marhát és egy bikát, mangalicákat, racka juhokat, szamarat, kecskét és több állatot.

2004-ben egy lovas balesetnél elvérzett volna a ló, ha nem avatkozunk közbe. Mivel nagy híre lett, elterjedt nálunk, hogy állatvédők vagyunk. Ebben az évben alakult meg egyesületünk a Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület és természetesen bekerült tevékenységeink sorába az állatvédelem.

Azóta folyamatosan kerülnek hozzánk megmentett állatok. Érdekes történeteiket el is olvashatjátok.

Állatsimogatónk a lovasainknak kiegészítő programjává, a turistáknak idegenforgalmi látványossággá, az ovisoknak és diákoknak pedig a múltat idéző ismeretterjesztő élményévé vált.

Szoborpark

A parkot 2004-ben nyitotta meg a város turisztikájáért felelős vezetője. A park fő figurája Gönöncsér Jóska, hírös somogyi betyár, kinek szobrát a „Zsiványok” című könyv írója leplezte le.

Ezenkívül megtalálható a csikós, a betyár, a pandúr, zsivány pásztor, huszár, és leány embernagyságú fából faragott hasonmása, valamint különböző állatfigurák, amely az 1860-as évek hangulatát idézik.

 

Kik is voltak a betyárok? Valójában gyilkosok, haramiák, rablók, akik az 1860-as években közel 100 embert öltek meg a megyében, de nemegyszer a szegény emberek védelmezői is voltak, akik az uraktól, papoktól loptak. A zsákmányt szeretőjükre, szegények segítésére költötték. Az elmúlt 150-200 év tette őket romantikus hőssé, főleg a népdalok által. Az idők során az emberek főleg csak a szépet énekelték meg.

A fa szoborcsoportba láthatók állatfigurák is, valamint ebben a somogyi gazdasági udvarban megtalálhatóak háziállatok is, állatsimogatási lehetőséggel. Birkák, kecskék, szamár, nyulak, páva, tyúkok, fácánok stb.

 

A régi időket idézi, hogy kialakítottuk a lóval kapcsolatos földművelő eszközöket is, amelyeket munka közben is be tudunk mutatni, valamint egy korhű kovácsműhelyt is felállítottunk, ahol az érdeklődőknek be tudjuk mutatni a lovak patkolását is.

Kellemes időtöltésnek bizonyul a szobrok közt az állatsimogató.

További képek a fotogalériában.